Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 09.05.2024, 12:17

Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр Тернопільської обласної ради

Меню сайту
Форма входу
Головна » 2015 » Грудень » 15 » Стежками рідного краю
15:34
Стежками рідного краю

14 грудня.

Я тут живу. Моя Україна

Розпочався методичний тиждень вчителів початкових класів Теребовлянського навчально-реабілітаційного центру. Вчителями,  з допомогою батьків учнів, було оформлено фото-сушку «Я тут живу. Моя Україна». За матеріалами фото-сушки було проведено заочну мандрівку, яка розпочалась біля карти України і продовжилась екскурсом до світлин кожного села і міста області. Діти з цікавістю слухали розповідь вчителя  Лац Л.Т.,  відповідали на запитання про велику свою Батьківщину-Україну.  Світлини були зроблені батьками з визначних і пам’ятних місць тих населених пунктів, де живуть наші діти. Учні з захопленням розглядали світлини,  з гордістю розповідали про свою маленьку Батьківщину, збагачували свої знання про рідний край, про Україну.

15 грудня 

Відкритий урок з фізичної культури

Було проведено відкритий урок з фізичної культури з учнями  4 класу на тему: «Гімнастика». Метою уроку було вдосконалення техніки виконання акробатичних вправ, поєднання елементів акробатичних вправ у акробатичні комбінації, вивчення техніки виконання вправ у висах  і упорах. Особливістю уроку було те, що окремі акробатичні елементи було необхідно поєднати у зв’язку елементів, де закінчення попереднього елемента є вихідним положенням наступного.

Метод, який застосувався на уроці - це практичне тренування з поясненням шляхів усунення помилок. Учні з завданням уроку впорались добре. Акробатичні комбінації були вивчені і виконані усіма учнями класу. При виконанні вправ вчитель власним прикладом заохочував дітей до їх виконання, надавав їм практичну допомогу та страхував.

По закінченню уроку задоволені учні ділилися своїми враженнями. Завдання уроку, які на перший погляд здавались їм дуже складними,були виконані, учні повірили у свої сили.

Порція щастя і натхнення

 В Теребовлянському навчально-реабілітаційному центрі в рамках методичного тижня вчителів початкових класів відбувся Арт-пікнік під девізом «Порція щастя і натхнення кожній дитині». На початку мандрівки учні розглянули «Фото-квест» і спробували розгадати світлини, щоб взнати, що вони будуть робити на кожній із станцій мандрівки. Кожна група попрямувала з маршрутними листами по станціях: «фестиваль варення і печення», «Світ моїми руками», «Мрії збуваються», станція «Святкові чудеса» та накінець мандрівки всі зустрілися у спортивному залі на станції«І нехай весь світ почекає».

Проходячи станцією «Фестиваль варення і печення» діти отримали від святого Миколая чарівні чобітки з «миколайчиками» і з задоволенням навчилися оздоблювати імбирно-медові пряники, використовуючи різнокольорову глазур. Діти смакували власноруч розмальованими пряниками, запиваючи чаєм з ароматним варенням з смородини,персиків, айви, горіхів,суниць. Цей фестиваль був приурочений до Дня святого Миколая та Міжнародному дню чаю.

Прибувши на станцію «Мрії збуваються» дітистворювали «Карту бажань», виражаючи свої мрії вибраними малюнками, вчилися їх розміщувати на карті, адже карта бажань-це наш посил Всесвіту, який Всесвіт ще має зрозуміти. А навчання прийому візуалізації задуманого допоможе в досягненні поставлених цілей і обов’язково сприяє втіленню в життя мрій. Кожна дитина створюючи свою власну карту намагалась подумки побачити свою мрію, а головне повірити в те, що мрії можуть збутися.

Прибувши на станію «Світ моїми руками», діти малювали малюнки руками на тему: «Я і Україна», «Новорічна ялинка», «Дно океану», «Птах щастя». Цей вид відпочинку дітям сподобався. Вони самі подавали ідеї і форми їх вираження, підбирали кольори. З захопленням виконували всі поставленні завдання.  Деякі діти самі створювали маленькі малюночки.

Малюнок руками дозволяє дитині досліджувати відчувати краски і матеріали, створюючи нові відтінки. Малюючи руками і пальчиками дитина вчиться відчувати межі зображення. Створення малюнків руками-це арттерапія яка розвиває емоційно-вольову сферу дитини. Коли працюють руки , мозок звільняється від негативних емоцій. Всі учні були задоволені  результатами своєї роботи. Фотографувались напам’ять.

Дуже сподобалася дітям станція «Святкові чудеса», адже на їхніх очах звичайна повітряна кулька перетворювалася на фігурку тварини. Спочатку діти розгадували загадки про тварин, потім розглядали  тваринок, які виготовлені з повітряних кульок. Наостанок вони  мали можливість виготовити собачку своїми руками. Море позитивних емоцій та незабутні враження надовго залишилися в пам’яті дітей. 

Кінцівкою маршруту « Арт-пікніка» була станція «І нехай весь світ почекає». Вправи, які використовувалися асоціювалися з явищами  природи (сильний вітер, штормове море, політ лелеки, горіння свічки, квітка соняшника, повітряна кулька). Учні із задоволенням виконували вправи, метою яких було зняття втоми і відновлення сил та позитивного емоційного стану, адже завданням станції було акцентування уваги на те, що людина не може бути щасливою і розслабленою,коли вона не залишить всі свої негаразди за плечима.

16 грудня

Вчителем початкових класів Крушельницькою Л. М., у 3-Б класі був проведений відкритий урок-проект з природознавства на тему: «Рослини – живі організми. Різноманітність рослин». Під час уроку були використані такі  методи та форми: міжпредметні зв’язки, групова форма роботи, метод спостережень, дослідницько-пошуковий метод. Навчальна діяльність учнів підпорядковувалась правилам гри. Вчителем використовувалися інтерактивні дидактичні ігри: «Упізнай мене», «Закінчи речення». Діти ще більше полюбили природу, висловили своє ставлення до природи, рідного краю. За старання на уроці отримали емблеми «Будь природі другом».

Цього ж дня вчителем Чаплюк Ю.І., був проведений відкритий урок з математики у 1 класі на тему: «Узагальнення і систематизація знань учнів».

       Швидка зміна видів діяльності та раціональне використання часу допомогло уникнути перевантаженню дітей на уроці. Також цьому сприяла і проведена музична фізкультхвилинка. При проведенні уроку були застосовані  індивідуальні та фронтальні форми роботи. Яскравим забарвленням уроку була використана презентація із завданнями «Знайди подарунок від святого Миколая» та «Шлях волонтерів». Незвичайним та творчим було задане домашнє завдання. 

Танцюють всі

В межах методичного тижня початкових класів в середу відбулася дитяча дискотека «Танцюють всі». Розпочали дискотеку флешмобом «Україна-перлина». До танцю було приєднано близько 60 учнів. Організатором флеш-мобу була вчитель підготовчого класу Дудар Н.В. Перед початком дискотеки діти відвідали студію аквагриму.  Яскраво розмальовані обличчя були перепусткою на дискотеку і зразу  піднесли дітям настрій,  який допоміг поринути в казковий світ перетворення і відчути себе сніжинкою, доброю феєю, метеликом… Діти із великим задоволенням виконали танці «Ляльки», «Віночок», «Зимо-зимонько прийди» та інші.

17 грудня

Світом Миколай мандрує

Кожна дитина з нетерпінням чекає на дарунки від святого Миколая. Готувалися до цього свята і вихованці Теребовлянського навчально-реабілітаційного центру. Адже щороку до них приїжджають з гостинцями дорослі.

Ось і цього року з добрим словом та гостинцями у переддень улюбленого малечею свята до навчально-реабілітаційного центру, де навчаються діти з вадами слуху та з порушеннями мовлення, завітали представники ПОП «Іванівське», директор Білик А.І., народний депутат Люшняк М.В., м. Хмельницький центр «Карітас», о.православної церкви Петра і Павла смт.Дружба  Мариновський В., підприємець Жук В.М. -  дядько вихованців Снєжок Ніни, Юри і Володі.

Директор центру Марія Багданівна Кацан розповіла гостям про  будні шкільного життя учнів центру, труднощі, які доводилося долати у такий непростий час, показала музей та навчальні класи. «Наші діти, хоч вони і мають проблеми із здоров’ям, але є дуже здібними і талановитими. Вони займаються  спортом, співають й танцюють». Таким словам у підтвердження була концертна програма «».

Забувши про те, що не чують і їм важко вимовити кожне слово, діти співали, танцювали, читали вірші, розігрували інсценівки, а на завершення отримали багато подарунків. Маленькі вихованці були враженні неймовірною атмосферою дійства, а також по-справжньому повірили в зимову казку та в доброго святого Миколая, який всім чемним діткам приносить подарунки.

Щирі виступи учнів центру вразили …. Гості подякували педагогічному колективу і запевнили, що надалі продовжать багаторічну традицію і  піклуватимуться про них, і наступного року теж завітають як посланці святого Миколая.

 

18 грудня

В ногу з сучасністю…

У п’ятницю, 18 грудня, був проведений майстер-клас «Мнемотехніка. Технології ефективного навчання».  Вчителі були ознайомлені з дисципліною мнемотехніка, її цілями та завданням, з продуктивним досвідом використання мнемотехнічних методів і прийомів в освітніх установах України.

Під час практичних завдань було розкрито деякі секрети пам’яті та типові проблеми при обробці інформації. Основне завдання мнемотехнології – допомогти дитині творчо розкритися та подолати проблемні моменти за допомогою технічних прийомів.

Насамкінець присутні обмінялися позитивними враженнями від проведеного майстер-класу та виявили бажання взяти участь у практичній частині.

Обереги, сімейні реліквії-давня святиня народу мого

У п`ятницю, 18 грудня, вчителями початкових класів було організовано виставку сімейних оберегів та реліквій «Обереги, сімейні реліквії - давня святиня народу мого» та виховний захід з батьками - родинні посиденьки «Оберіг  моїй дитині». В організації цього дня велику роль відіграли батьки. Вони забезпечили виставку експонатами, сімейними оберегами та реліквіями, що підтвердило їх добру волю, піднесену національну гідність, бажання представити іншим те, що приберегли від своїх батьків, дідів, прадідів. Також з доброї волі і з чистою материнською любов’ю  матері виготовили своїм дітям обереги, які будуть оберігати їх під час перебування у навчально-реабілітаційному центрі. Адже всім відомо, що найсильніші обереги – ті, які виготовлені кревними родичами: батьком,  матір’ю, дітьми.

Підсумок проведення методичного тижня вчителів початкових класів у Теребовлянському навчально-реабілітаційному центрі

 Методичний тиждень вчителів початкових класів проходив з  14 по 18 грудня 2015 року і сприяв реалізації важливих завдань :

-активізація методичної роботи, розвиток творчої діяльності, професійної  майстерності та компетентності педагогів;

-пропагування передового педагогічного досвіду;

-створення у навчально-виховному процесі атмосфери успіху, яка сприяє розвитку особистості дитини, розкриттю унікальних здібностей вихованців, відчуття радості за свої досягнення, віри у власні сили, наполегливості у подоланні труднощів;

- обмін педагогічним досвідом.

Робота тижня була спланована так, що заходи охоплювали різні сфери діяльності вчителів та учнів, були цікавими, корисними, сприяли інтелектуальному та творчому розвитку учнів.

Девіз тижня:

«Кожній дитині – світло знань,

Кожній дитині можливість творити,

Віру у сили свої без вагань –

Радість у цьому світі жити!»

 

Тиждень початкової школи закінчився, але продовжуватиметься праця вчителів, які пробуджують творчість і пізнання, підтримують інтерес та бажання вчитися. Робота тижня була спланована так, що заходи охоплювали різні сфери діяльності навчально-виховного процесу, були цікавими, корисними, сприяли інтелектуальному та творчому розвитку учнів.

Наші вчителі початкових класів ще раз довели, що вони  справжні фахівці своєї справи, а наші учні – розумні і талановиті.

 
Переглядів: 942 | Додав: admin | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz